Overheid

logo

Snelmenu

Zoeken
U bent hier: Home / Wie meedoen / Overheid

Overheid

Gemeenten

De regio Eemsdelta bestaat uit de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Eemsmond en Loppersum. Deze gemeenten zijn de basis van het Woon- en Leefbaarheidplan. Zonder de medewerking en inbreng van de gemeenten heeft het Woon- en Leefbaarheidplan geen bestaansrecht. Al 22 jaar wordt de bevolking hier kleiner: noordoost Groningen is het eerste gebied in Nederland waar de ‘krimp’ toesloeg. Die ontwikkeling is nog niet ten einde. Daar moeten de gemeenten op anticiperen. De gemeenten staan samen garant voor 1/3 deel van het geld dat in totaal voor uitvoering beschikbaar is.

 

 

Provincie Groningen

Ook de Provincie Groningen is betrokken bij het Woon- en Leefbaarheidplan. Er zijn drie krimpgebieden in de provincie. De provincie heeft met vertegenwoordigers uit deze drie krimpgebieden beleid en plannen gemaakt. De Provincie is erg betrokkken bij de uitvoering van het Woon- en Leefbaarheidplan. Ook financieel: de Provincie staat garant voor 1/3 deel van het geld dat in totaal voor uitvoering beschikbaar is.

Bovendien brengt de Provincie bij het Rijk herhaaldelijk de gevolgen van de bevolkingsdaling onder de aandacht. Dit doet ze samen met de provincies Limburg en Zeeland, waar de bevolkingsdaling nu ook al zichtbaar is. Door onze inspanning staat het onderwerp niet alleen hoog op de agenda van de provinciale politiek, maar ook op die van de landelijke politiek.
 

Rijksoverheid

Het onderwerp krimp en leefbaarheid staat ook op de agenda van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid staat ook garant voor 1/3 deel van het geld dat in totaal voor uitvoering beschikbaar is.

 

Werkt het?

Van visie naar doen: We moeten vooral ook in de gaten houden of we het juiste doen. Daarvoor is de Monitor ontwikkeld. ► Lees meer over de Monitor.